Informatie

Tijdens het aanbrengen van een tatoeage worden met kleine naalden inkt- en pigmentstoffen onder de opperhuid aangebracht (tussen de 1 en 1,5 millimeter diep). Op deze manier ontstaat er een voor het leven blijvende afbeelding.

De inkt- en pigmentstoffen die wij gebruiken voldoen aan de strengste eisen.
Dit wordt gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit.

Voordat de tatoeage wordt aangebracht, wordt de huid goed schoongemaakt, gedesinfecteerd en waar nodig geschoren. Hiervoor gebruiken wij altijd een nieuw wegwerpscheermesje wat na die tijd altijd direct wordt weggegooid.

Het aanbrengen van een tatoeage gebeurd zo hygiënisch mogelijk.

Dat wil zeggen; de naald die door je huid gaat, wordt alleen maar bij jou gebruikt, komt uit een steriele verpakking en wordt niet met de blote handen aangeraakt. De inkt zit in kleine inktcups en wordt ook alleen voor jou gebruikt, de overgebleven inkt wordt direct weg gegooid.

Tijdens het aanbrengen van de tatoeage worden tissues gebruikt. Uiteraard zijn de tissues schoon en worden ze direct na gebruik weggegooid.
Onze tattoo artiesten dragen tijdens het aanbrengen van je tatoeage altijd handschoenen en vervangen deze handschoenen elke keer als hij iets anders aanraakt dan het tatoeëerapparaat, een tissue of je huid.

Na afloop wordt de getatoeëerde plek verzorgd en afgedekt.

Tattoo Verzorging

De genezingstijd van een tatoeage bedraagt ongeveer twee weken. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Tijdens het genezingsproces kan de tatoeage gaan jeuken.

Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de tatoeage absoluut noodzakelijk.

Direct na het tatoeëren is de getatoeëerde plek afgedekt met een transparante folie.

U kunt de folie na enkele uren verwijderen en de wond behandelen zoals hieronder omschreven.

 1. Raak de tatoeage zo min mogelijk aan met de handen.
 2. Was de getatoeëerde plek 4 maal per dag met een milde ongeparfumeerde blok zeep totdat de tatoeagewond geheel genezen is.
 3. Dep de tatoeagewond na het wassen met een schone handdoek of een tissue voorzichtig droog.
 4. Smeer de tatoeage desgewenst (met schoon gewassen handen) in met Bepanthen zalf (verkrijgbaar bij apotheek). Gebruik geen andere zalf en laat de zalf ook niet door iemand anders gebruiken.
 5. Druppel geen wonddesinfectiemiddelen zoals Sterilon® of Betadine® op de wond.
 6. Draag geen pleisters of verband over de tatoeagewond.
 7. Draag nooit strakke of vuile kleding op de tatoeagewond.
 8. Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater). Maak tevens geen gebruik van sauna of stoombad.
 9. Stel de getatoeëerde plek niet bloot aan de zon of zonnebank (ook niet met een zonnebrandmiddel). Gebruik ook na de genezingstijd op de tatoeage altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen.
 10. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering van de wond of bij pijn altijd contact op met de huisarts.

Risico’s

Je bent van plan een tatoeage te laten aanbrengen.

Wij vinden het van belang om je van tevoren te informeren over een aantal mogelijke risico’s.

Het aanbrengen van een tatoeage is namelijk een handeling waarmee de huid ongeveer 1 millimeter wordt doorboort.

Je gezondheid

Als je lijdt aan één van de onderstaande gezondheidsklachten raadt de GGD je af om een tatoeage te laten aanbrengen:

 • Diabetes
 • Hemofilie
 • Chronische huidziekte
 • Contactallergie
 • Immuunstoornis
 • Hart- en vaatafwijkingen
 • Bij het gebruik van antistollingsmiddelen
 • Op plaatsen waar je plastische chirurgie of radiotherapie hebt ondergaan
 • Op plaatsen waar zich bulten, donkere moedervlekken, zwellingen of andere vormen van irritatie op je lichaam voordoen

Tijdens het aanbrengen van de tatoeage mag je niet onder invloed van alcohol of drugs zijn. Ook indien je zwanger bent, wordt het aanbrengen van een tatoeage afgeraden. Zorg dat je goed uitgerust bent, goed hebt gegeten en breng de tatoeëerder op de hoogte van zaken waarvan je denkt dat deze belangrijk zijn (bijvoorbeeld medicijngebruik, allergieën, overgevoeligheidsreacties, onder behandeling zijn van een dermatoloog e.d.).

Allergische reacties

Bepaalde pigmentkleuren kunnen allergische reacties veroorzaken. De tatoeage kan dan vervormen en zelfs verdwijnen (het pigment wordt als het ware opgegeten). Mensen kunnen ook een latexallergie (latex zit soms in de materialen waarmee wordt gewerkt) hebben. Voordat men gaat tatoeëren moet een toestemmingsformulier worden ingevuld. Op het toestemmingsformulier wordt gevraagd of men bekend is met mogelijke allergieën.

Toestemmingsformulier

Voordat je een tatoeage laat aanbrengen word je gevraagd een toestemmingsformulier (een verklaring) in te vullen. In dit toestemmings-formulier staan o.a. een aantal vragen over je gezondheid. Het invullen van het toestemmingsformulier is voor je eigen veiligheid. Ben je onder de 16 jaar dan moet je wettige vertegenwoordiger het toestemmingsformulier tekenen en zich legitimeren in de studio. Het toestemmingsformulier blijft in het bezit van de tatoeëerder en wordt vertrouwelijk behandeld.

Het aanbrengen van een tatoeage

Tijdens het aanbrengen van een tatoeage worden met kleine naalden inkt- en pigmentstoffen onder de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een voor het leven blijvende afbeelding. De inkt- en pigmentstoffen moeten aan strenge eisen voldoen. Dit wordt gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit. Voordat de tatoeage wordt aangebracht, wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Zo nodig wordt de huid geschoren. Dit moet gebeuren met een nieuw wegwerpscheermesje. Het aanbrengen van een tatoeage moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Dat wil zeggen; de naald die door je huid gaat, mag niet eerder gebruikt zijn, moet uit een steriele verpakking komen en mag niet met de blote handen worden aangeraakt. Na afloop wordt de getatoeëerde plek verzorgd en afgedekt.

Het verzorgen van de tatoeage

Een pas aangebrachte tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond. De wond die door het tatoeëren is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Met een goede verzorging is de wond na ca. 2 weken genezen. Je krijgt van de tatoeëerder mondelinge en schriftelijke instructie mee hoe je de tatoeage moet verzorgen.

Richtlijnen

In Nederland geldt een wet die van toepassing is op het zetten van tatoeages. Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid heeft hygiënerichtlijnen opgesteld en de tatoeëerders zijn verplicht deze richtlijnen na te leven. De GGD en Voedsel en Waren Autoriteit controleren 1 keer per twee jaar of de tatoeagestudio’s zich houden aan de richtlijnen.

Bron: Hygiënerichtlijnen voor tatoeëren (april 2009).

Klik hier voor de pdf met de volledige informatie.

Of zie de website van het RIVM en kijk bij “Tatoeëren / PMU / piercen”.

De richtlijnen zijn in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opgesteld door het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid.

Mij is door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een vergunning verleend. Deze kun je hier opzoeken: https://www.veiligtatoeerenenpiercen.nl/vind-hier-je-studio